ÇED süreçleri, termik santral karşıtı mücadeleler, politik demeçler ve yargı süreçleri başlıkları altında termik santral gündemine ilişkin Eylül ayında yayınlanan haberleri derledik. ÇED Süreçleri *DETES 1 Entegre Termik Santrali İncelenecek “DETES Elektrik tarafından Zonguldak`ta yapılması planlanan 160 MW kapasiteli yerli taşkömürü yakıtlı DETES Entegre Termik Santrali ile ilgili 5 Ekim 2017’de İDK Toplantısı yapılacak.” *Çırpılar…
Var mı ? Yok mu? derken; bu ontolojik kaygılarını bir kenara bıraktırdı Amerikan Başkanı’nın.Galiba hem vardı ! hem de yoktu! Harvey kasırgası önüne 6 milyon insanı katıp kuzeye sürdüğünde; tam da “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti”ne düzenlenecek nükleer saldırının ayrıntıları masadaydı. Ama nereden çıktı bu çöl fırtınası dedirtecek şekilde kasıp kavurdu Harvey ortalığı.. Sonra unutuldu.. Bir…
Görmezlikten gelme konusunda toplumsal evrimin ileri aşamalarında olduğumuzu söyleyebiliriz. Bir sorun hakkında uzun uzadıya konuşmayı sevmeyiz. Ayrıntılandırılmış ve ince elenmiş, hatta tasarlanmış karar süreçlerinden sıkılırız, karar alır uygulamayız. Bizim adımıza düşünen birilerinin mutlaka olduğunu varsayarız. Bu nedenle de düşünme edimi de belli bir sınıfın özel çıkarı olarak hor görülür. Hatta düşünmek için ayrılan zamanlarda her…
Türkiye’nin iklim politikasını belirleyen büyük resmi bir yana koymadan, Türk kamu yönetimi sistemi içinde iklim politikasının önceliklendirilmesinin gerekliliği üzerine kamuoyuna bilgi ve belge temin etmeye çalışıyoruz. Enerjide aşırı serbestleştirilmiş izin sistemlerinin hem enerji hem de iklim politikaları açısından olumsuz sonuçlarına dikkat çekiyoruz. Bu eksenlerde özellikle son dönemlerde, kamu yöneticilerinin kamu bürokrasisini yürütmekte ne kadar hantal…
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makineleri, 9 Eylül’ü 10 Eylül’e bağlayan gece, kent suçu işleyerek, 4,8 km uzunluğunda, ortalama 100 m genişliğinde, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) ait yaklaşık 48 ha ormanı yok etti. Olay, ulusal düzeyde yazılı, görsel ve sosyal medyada değişik boyutlarıyla sergilendi. ODTÜ Ormanının önemli bir bölümünde meydana gelen bu yıkımla ilgili, Ankara Büyükşehir…
Ankara’daki tarihi Havagazı Fabrikasının yıkılması sırasında havaya yayılan asbest nedeniyle, neredeyse tüm şehir tedirgin olmuştu. Fabrikanın bulunduğu bölgeden geçen insanların kullandıkları gaz maskesini, bu tedirginliğe bir delil sayabiliriz. Yaşadığımız kentte “asbest” tehlikesi vardı ve bizler sınıfta kalmıştık. Nisan ayı başında taşındığımız mekanın, hemen arkasında bulunan bir bina kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında tahliye edilmiş, yıkım aşamasındaydı….
Yazar:Jeremy Deaton , Çeviri: Sıla Özkavaf Kasırgalar zengin, fakir, beyaz ya da siyah olmanıza bakmaz- fakat bu durum her insanın fırtınaya karşı eşit derecede savunmasız olduğu anlamına da gelmiyor. Düşük gelirli ailelerin, altyapı yetersizliği olan sele eğilimli bölgelerde yaşamaları daha muhtemeldir. Kasırga Harvey bu eğilimin bir başka örneği. Houston’ın çoğu kesimi sular altındayken, düşük gelirli…
Yazar:Tanvi Misra , Çeviri: Sıla Özkavaf Harvey Kasırgası Houston’ın üzerinden geçeli ve kentin büyük bölümünü sular altında bırakalı üç hafta oldu. Binlerce ev su baskınlarında zarar gördü. Ve geçmişte pek çok kez olduğu gibi şimdi de şehir yeni baştan inşa ediliyor. Şu ana kadar, işaretler cesaret verici görünüyor: iyileşme yolunda hızlı ilerlendiği ve konut piyasasının esnek…
Gezegenin değerli kaynaklarını ve savunmasız insanları açgözlülüğe ve sömürüye dayalı sistemden korumak gerekir. Kapitalizmi ve sömürgeciliği destekleyen vahşi tüketim pazarını kınamanın ötesine geçmeliyiz. Dünya ikinci dünya savaşından beri milyonlarca insanın yaşamını yok eden krizlerle boğuşuyor. Bu tarih göstermiştir ki, doğal kaynakların ve dünya egemenliğinin ele geçirilmesi için hükümetlerin düşürülmesine yönelik kaos yaratılıyor. İstilaya dönüşen bu…