• Sıla Özkavaf
  • Yorum yapılmamış

Harvey Kasırgası’nın Houston’lu Ev Sahiplerine Etkisini Haritalandırmak

Yazar:Tanvi Misra , Çeviri: Sıla Özkavaf
Harvey Kasırgası Houston’ın üzerinden geçeli ve kentin büyük bölümünü sular altında bırakalı üç hafta oldu. Binlerce ev su baskınlarında zarar gördü.  Ve geçmişte pek çok kez olduğu gibi şimdi de şehir yeni baştan inşa ediliyor.

Şu ana kadar, işaretler cesaret verici görünüyor: iyileşme yolunda hızlı ilerlendiği ve konut piyasasının esnek olduğu görünüyor. Fakat tasarlanmış bir şekilde kentin su baskınlarına karşı daha korumasız alanlarında yaşayan, daha yoksul beyaz olmayan kent sakinleri için, normalliğe giden yol daha uzun ve zorlayıcı olabilir.

Tarihsel olarak, ıslah fonları söz konusu olduğunda, kiracılar her zaman kısa çöpü çekenler olmuştur. Houston’da, yeniden yapılanma sırasında artan geçici konut talebi nedeniyle alım gücü azalmaya mahkum görünüyor.

Özellikle Harvey’in güzergahı üzerinde bulunan evlerin çok büyük bir kısmının sel baskını sigortası bulunmadığı için, ev sahipleri hiçbir şekilde bu durumdan sıyrılabilmiş değil. Urban Institute kurumundan Sarah Strochak ve Bhargavi Ganesh tarafından hazırlanan bir dizi harita, ilk kez azınlık ev sahiplerinin, özellikle fırtınadan sonra belirsiz bir durumda kaldıklarını gösteriyor.

İlk harita, Harvey’in neden olduğu su baskınlarının ev sahibi olma oranının yüksek olduğu bölgelerde (daha sıcak renklerle gösterilen) kümelenmiş olduğunu göstermektedir.

Harita 1. Ev sahipliği oranı (yüzde) haritası ve sel baskını ile çakıştırılmış hali

Daha yeni eşitlik kazanmaya başlayan gruplar, bunu şimdi bir yük olarak görüyor olabilir. Bu durum, taşkın sigortası olmayan ve federal kurumlardan kısa vadeli yeniden inşa desteği sağlamak için teftişlerden geçemeyecek olan ev sahipleri için özellikle geçerlidir. Bu fonlara erişebilseler bile, bu para uzun vadede yeterli olmayabilir. Yazarlar şunları söylüyor:
Yıkılan, artık yaşanamayan veya ev sahibinin yeniden inşa etmeyi göze alamadığı evlerin gerçek mülk değeri kaybolacaktır. Taşkın sigortası, ev eşitliğine ne olacağını belirlemede kilit rol oynayacak. Geleneksel ev sahipliği sigortası sel tahribatını kapsamadığı için, düşük taşkın sigortası oranı ev sahipleri ve henüz zenginleşmeye başlayan hane halkı için önemli kayıplara neden olabilir.

Harita 2. Posta koduna göre kümelenmiş gerçek mülkiyet değeri haritası (yüzde) ve sel baskını ile çakıştırılmış hali

Üçüncü harita, evleri ileride gerçekleşebilecek sel baskını riski kapsamına alınırsa, evlerini fırtınaya dayanıklı hale getirmek veya sel sigortası yaptırmak için ek bir maliyeti göze alamayabilecek düşük gelir grubundaki topluluklarda yaşanan taşkınları göstermektedir. 2000’lerin sonlarında yaşanan Küresel Ekonomik Kriz’ in etkilerinden daha yeni sıyrılabilmiş beyaz olmayan kent sakinleri, fırtına dolayısıyla tekrar çöküşe geçebilir.

Harita 3. Ortalama gelir haritası ve sel baskını ile çakıştırılmış hali

Son harita, sel baskını yaşanan alanlarda Konut ve Kentsel Gelişim Departmanı (HUD)’nın Federal Konut İdaresi (FHA) kredilerine bağımlı olan evlerin oranının yüzde 25 ila 50 arasında olduğunu göstermektedir. Urban Institute araştırmacıları, Trump yönetiminin bütçesini ciddi biçimde küçültmeyi düşündüğü konut idaresi için bu durumun zorlayıcı olacağını belirtiyor.

HUD şimdiden son kasırgalardan etkilenen kiracıları ve ev sahiplerini destekleyeceği sözünü verdi. Bütçesinde kısıtlamaya gidilecek programlardan biri olan Topluluk Geliştirme Programı Yardımı (Community Development Block Grant (CDBG)), Kongre tarafından kasırga yardımı kapsamına alınan iyileştirme fonlarının neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Sıklıkla, bu fonlar ev sahiplerine gidiyor.

Harita 4. 2015 yılı Federal Konut İdaresi satın alma kredileri (yüzde) ve sel baskını ile çakıştırılmış hali

Bu çevirinin yazıldığı dildeki hali aşağıdaki linkte yayınlanmıştır.
https://www.citylab.com/equity/2017/09/mapping-harveys-impact-on-houstons-homeowners/540000/

Yazar Sıla Özkavaf