Bizler, iklim krizinin ve siyasi çöküntülerin gemi azıya aldığı bu dönemeçte “O duvar… o duvarınız, vız gelir bize vız! / Bizim kuvvetimizdeki hız, ne din adamının dumanlı vaadinden, ne de bir hülyanın gönlü yakışındandır / O yalnız tarihin o durdurulmaz akışındandır” diyen Nazım’ın peşindeyiz. “Paris’ten sonrası tufan mı?” dosyasındaki tüm yazılar Geçtiğimiz 22 Nisan günü…
Güvence sistemlerinden tamamen kopartılmış ve biyolojik bir beden olarak görülen on binlerce mülteci endüstriyel tarım, ağır sanayi, maden ocakları ve kömür havzalarında 21. yüzyıl işçileştirilmesine layık bir biçimde yeniden işlevleniyor. Suriye’de savaşın başladığı günlerden hemen sonra Ankara’nın sokakları Suriyeli çocuklarla dolup taştı. Bentderesi ve Karşıyaka Mezarlığı’nın sırtlarında Kürt yoksullarından boşalan evler, kentsel dönüşüme girmeden hemen…
Neyse ki tarih kızıl-yeşil sentez örnekleriyle dolu: Emek çevreciliği, sendikal hareket kadar eskiye dayanıyor ve iklim krizi şiddetlendikçe ise “adil geçiş” (just transition) kavramını gündemine yerleştirdi. İklim değişikliği durdurulmalı. Peki onu durduracak olan kim? Bir başka deyişle, antikapitalist bir iklim devriminin politik öznesi kim olabilir? Ben şahsen bu toplumsal aktörün küresel işçi sınıfı olabileceğine ve…
Ekoloji mücadelelerinin onlarca yıldır vurguladığı kamu sağlığı, hava kirliliği, türlerin yok oluşu, sürdürülebilirlik gibi argümanların karşısına konan ve sıklıkla da yalanlara dayanan “iş imkanı” argümanı, yerel halk arasında bir ayrışmaya yol açabiliyor. Küresel iklim değişimi geri döndürülemez bir noktaya yaklaşıyor: Uluslararası Enerji Ajansı‘na göre, 2017 yılında sahip olacağımız enerji altyapısı, bizi 2 derecelik küresel ısınma güzergahına geri…
“Toplum artı doğa” anlayışının yeşil aritmetiğindeki sorun çevre adaleti ve toplumsal adalet, doğada sürdürülebilirlik ve toplumsal sürdürülebilirlik, ekolojik emperyalizm ve normal emperyalizm arasında yaptığımız garip ayrım. Emperyalizmin tarihini bilen herkes bilir ki aslında her şey “Neye değer veriyoruz?” ve “Toplumun hangi kesimine değer veriyoruz?” sorularıyla ilgili. Kamil Ahsan (KA): Yeni kitabınız Yaşam Ağında Kapitalizm’de (Capitalism in the…
İklim değişikliği gibi büyük bir sorun hakkında ne yapabiliriz? Bizce iklim değişikliğine karşı mücadele etmenin tek mantıklı yolu, tercihleriyle iklime zarar veren insanlara karşı mücadele etmek. İşte sizin için 6 fikir! İklim değişikliği o kadar büyük bir sorun ki felç edici olabilir. Ampulleri değiştirmek, yerel ürünleri etmek gibi uygulamalar maalesef ki yetersiz ve kapitalizmi küresel…
Yıllardır yaşam alanını kaybeden kutup ayısıyla simgelenen iklim krizi Türkiye’deki siyasal ve kültürel hayata uzak kaldığından uzun süre boyunca karşılığını bulmadı. Ancak küresel kömür karşıtı dalga Türkiye’de Çanakkale, Bartın, Zonguldak, Adana, İskenderun, Bursa, Yalova, Şırnak ve Aliağa/Foça’da termik santrallere karşı yükselen itirazlarla hızlı bir biçimde yayılıyor. İngiltere, Endonezya, Kanada, Brezilya, ABD, Güney Afrika, Yeni Zelanda,…
Aliağa’ya siyasal bir kader gibi yapıştırılan “isin-kirin ve denetimsiz-plansız-antidemokratik sanayileşmenin” bir toplumsal öfke tortusu haline geldiğini gözlemleyerek Aliağa için stratejik olarak izlenecek yolu örebilmek için Termik Santral Dava Süreçleri raporumuzu sunuyoruz. İzmir Aliağa bölgesindeki kömürlü termik santrallere ilişkin 20 yılı aşkın süredir bir mücadele yürütülmektedir. İzmir Aliağa Bölgesi’nin sanayi alanı olarak imlenmesi tüm bu ekoloji…