*DETES 1 Entegre Termik Santrali İncelenecek
“DETES Elektrik tarafından Zonguldak`ta yapılması planlanan 160 MW kapasiteli yerli taşkömürü yakıtlı DETES Entegre Termik Santrali ile ilgili 5 Ekim 2017’de İDK Toplantısı yapılacak.”
*Çırpılar İçin Kritik Gün: 13 Eylül
“Yenice ilçesinde Taşzemin A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santralinin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 13 Eylül’de Ankara`da yapılacak. Toplantıya katılacak yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri kömürlü termik santrallerin yaratacağı kirliliğe karşı harekete geçerek, yılda 1,3 milyon ton kül üretecek olan projenin ÇED Raporu`nun onaylanmamasını talep ediyor. Çevre örgütü temsilcileri santralin onaylanması halinde, hava, içme suyu ve artımın büyük zararlar göreceğini vurguladı.”
*Alpu Ovası Tehdit Altında
“Eskişehir Kent Konseyi, Tepebaşı ve Alpu ilçeleri sınırlarında tesis edilmesi ve işletilmesi planlanan Termik Santral, Yeraltı Maden İşletmesi ve Kül Düzenli Depolama Tesisi Projesi’nin Eskişehir’in tarım deposu olan Alpu ilçesi için yaratabileceği tahribata dikkat çekti.
Termik Santral ile ilgili açıklama yapan Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, konu gündeme geldiği andan itibaren, ilgili çalışma grupları ile söz konusu projenin çevreye ve insan sağlığına etkilerine dair araştırmalar yaptıklarını söyledi.
*Hayvancılık etkilenir
Kömürlü termik santrallerin bir yandan yerelde yaşam alanlarını yok ederken diğer yandan ise küresel iklim değişikliğine sebep olabildiğine dikkat çeken Akçasoy “Ülkemizde tarım arazilerinin korunması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulunun “Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Kararı” kapsamına giren ve İç Anadolu’nun zengin ovalarından olan Alpu bölgemizde, insanların temel geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerin sağlıklı devam edebilmesi için gerekli tüm tedbirler alınmalı” dedi.”
*Termik Santraller Elbistan’ı Boğuyor
“43 yıldır termik santrallerin kıskacında olan Elbistan, külden bir kente dönüştü. Hastalık saçan, havayı kirleten, doğayı ve toprağı öldüren santrallere tepki gösteren ekolojistler, ‘Nefes alamıyoruz’ diyor.
2 buçuk milyon dönüm arazisi, 1 milyon 700 dönümden fazla birinci sınıf tarım alanı olan ve Türkiye’nin 4’üncü büyük ovası Gurgum (Maraş) Elbistan Ovası, giderek ‘kül’e dönüşüyor. Elbistan’da ilk termik santralin temelleri 1974 yılında A Termik Santrali olarak atılırken, 1984 yılında tamamlanan ve 1986 yılında faaliyete geçen santral, filtresiz bir şekilde 31 yıl çalıştıktan sonra durduruldu. Yıllarca filtresiz çalışan santral, bölgede neredeyse her aileden bir kişinin kanserden hayatını kaybetmesine neden oldu. Yine aynı bölgede bulunan ikinci bir termik santral ise, B Termik Santrali. 1995 yılında faaliyete giren B Termik Santrali için ÇED onayının her ne kadar şart konularak verileceği söylense de, bu şarta uyulmadan ikinci santral de faaliyete girdi. Söz konusu şart, B santralin yapılabilmesi için bölgede mevcut olan A Termik Santrali’ne filtreleme sistemi, gaz ve kül tutucu sistemlerin yapılmasıydı. Ancak bu gerçekleşmeden 2 santral de 95 yılından bu yana faal çalışıyor.”
*Tehlikeli Atıkların Orada Ne İşi Var
“Aliağa Foça arasındaki cüruf depolama alanında yer alan geri dönüşüm tesislerinde geçtiğimiz haftalarda çıkan yangınla ilgili itfaiye raporu soru işaretlerine neden oldu. Rapora göre yangına alanda bulunan plastik malzemenin kızışması neden olmuş. Foça Çevre ve Kültür Platformu bu malzemenin o alanda bulunmasının alınan izinlere aykırı olduğu görüşünde.”
*Soma’da İşçi Katliamının Yaşandığı Bölgeye Termik Santral Kurulacak
“Ergene, 300 milyon kömür rezervi bulunan Eynez bölgesinde yeni bir termik santral yapılacağını kaydetti. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Ankara ziyaretlerinde TKİ Genel Müdürü Ömer Bayrak ile görüşmesini değerlendiren Ergene, “Ankara görüşmelerimizde TKİ Genel Müdürümüz ile bir araya geldik. Genel Müdür Soma’ya bir termik santral daha yapmayı planladıklarını belirtti. Biz de destekleyeceğimizi söyledik. Eynez bölgesinde 300 milyon tonluk bir kömürümüz var. Bu kömürü yeni bir termik santral yapmak suretiyle değerlendirmek için hazırlık içindeyiz. Eynez bölgesi Soma’ya 25 kilometre mesafededir. Oradaki termik santralin kirliliğiyle ilgili Soma halkının endişe duymasına gerek yok. Şehir merkezine etkileri hiçbir şekilde hissedilemeyecek konumda. Her ne kadar bir dönem maden faciası kara bulut gibi üzerimizi kaplasa da bulutlar dağılmaya başladı” dedi”
*EÜAŞ Genel Müdürü Şatıroğlu: O Termik Santrallerin Çalışmasına İzin Verilmeyecek
“Eski termik santrallerin rehabilitasyonu çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Şatıroğlu, “2019 yılı son tarh, rehabilite çalışmalarını yerine getirmeyen termik santrallerin çalışmasına izin verilmeyecek. Bu bağlamda çalışmalarına devam eden termik santraller yakından takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yöneticiler, termik santral ziyaretleri yaparak çalışmaları yerinde görüyor, teknik konular, halkla ilişkiler, iletişim yönünde tavsiyeler ve istişare toplantıları yapıyor.” ifadelerini kullandı.”
*Aceleye Getiremediler
“Silivri ve Çerkezköy’ün korkulu rüyası haline gelen termik santralin Trakya bölgesine yapılmaması için verilen mücadele Çerkezköy Belediye Başkanlığı tarafından yargıya taşındı. Özellikle termik santralin yapılacağı bölgede şahıs arazileri üzerinde yapılan acele kamulaştırmayla ilgili açılan dava üzerine Danıştay Altıncı Dairesi, acele kamulaştırmaya dur dedi. Danıştay, termik santralin inşası amacıyla bazı taşınmazların Elektrik Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının kamu yararına dayanmadığını hatırlattı. Danıştay Altıncı Dairesi ayrıca termik santralin yapılacağı alan ile ilgili ÇED başvurusu yapılmadığını, yürütmeyi durdurma kararına itiraz yolunun kapalı olduğunu belirtti.”
*Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Linyit Yatırımı Açıklaması
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de Çorlu’dan Şırnak’a linyit kömürü damarının bulunduğunu belirterek, “Elimizde böyle bir imkan varken neden değerlendirmeyelim” diye konuştu.”