• Sıla Özkavaf
  • Yorum yapılmamış

Yeni Şeker Yasası Artan Obeziteyle Mücadele İçin Onaylandı

Yazar: Katie Forster, Çeviri: Sıla Özkavaf
Birleşik Krallık Maliye Bakanı Philip Hammond şekerli meşrubatlar için litre başına 18 Peni ve 24 Peni olmak üzere iki ayrı vergilendirmeye gidileceğini açıkladı.

Şeker içeren meşrubatlar, yükselen obezite seviyeleri ile mücadele amacıyla Nisan 2018’de vergi artırımı ile karşı karşıya.

Philip Hammond, bütçe bildirisinde yeni şeker vergisinin ayrıntılarını açıklarken toplanan paranın okul sporları için Eğitim Bakanlığına (DfE) aktarılacağını söyledi.

100 ml başına beş gramdan daha fazla şeker içeren içecekler üzerindeki vergiler, litre başına 18 peni, 100 ml’de sekiz gram veya daha fazla şeker içeren şekerli içecekler ise litre başına 24 peni ekstra vergiye tabi olacak.

Bay Hammond, Eğitim Bakanlığı’nın, şeker vergisiyle fazladan 1 milyar pound elde etmesi beklendiğini belirtiyor.

Bununla birlikte, şirketlerin vergiden kaçınmak için ürünlerindeki şeker miktarını azaltmasıyla, gelirlerin beklenenden daha düşük olabileceğini de sözlerine ekledi.

Vergilendirmenin önemli sağlık avantajları ile birlikte diş çürüğü, obezite ve tip 2 diyabet oranlarında düşüş meydana getirmesi beklenirken, meşrubat üreticileri bu durumun aksini ispat eden bir kanıt bulunmadığını söylüyor.

Tartışmalı vergi, ilk önce geçtiğimiz mart ayında ilan edildi ve hükümet şekerli meşrubat üreticileri ve ithalatçılarını hedefleyeceğini açıkladı.

Saf meyve suları, şeker eklenmediği için vergiden muaf tutulurken, süt içeriği yüksek olan içecekler ise kalsiyum içeriğinden dolayı muaf tutulacaklar.

Hepsi için geçerli olmasa da hacmen yüzde 1.2’ye kadar alkol içeren içecekler de vergiye tabi tutuldu.

İngiliz Meşrubat Birliği (British Soft Drinks Association) genel müdürü Gavin Partington, bütçe duyurusuna tepki olarak şunları söyledi: “Ürünlerin cari fiyat artışları göz önüne alındığında, Hazine’nin işletmeler üzerinde daha fazla baskı yapma ve eli darda tüketiciler için fiyatları artırma isteğine şaşırmış durumdayız””.

“Tüketicilerin şeker alımını 2012 yılından bu yana neredeyse yüzde 18 azaltılmasına yardımcı olan meşrubat kategorisinin vergi kapsamına girmesinin ironik olduğu belirtiliyor. Ayrıca 2020 yılı için kalori azaltma hedefi olan tek sektör de biziz.”

“Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu halk sağlığı sorununa cevap verme ihtiyacını destekliyoruz, ancak tek bir ürün ya da maddenin vergilendirilmesiyle obezite seviyelerinin azalacağına dair herhangi bir kanıta Dünya’nın hiçbir yerinde rastlanmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.”

Buna rağmen, Obezite Sağlık İttifakı (Obesity Health Alliance) vergileri “çocuklarımızın tükettiği şeker miktarını azaltmaya yardımcı olacağına inandığımız cesur, pozitif ve gerekli bir hareket” olarak nitelendirdi.

Kraliyet Toplum Sağlığı Derneği (The Royal Society for Public Health – RSPH) Genel Müdürü Shirley Cramer, “Hazinenin gelir beklentilerindeki gerilemenin de gösterdiği gibi şeker vergisinin şimdiden üreticilere şekerli içeceklerin yeniden formüle edilmesi konusunda teşvik verdiği için memnunuz” dedi.

“Bu içeceklere eklenen şekerler ile birlikte yüksek oranda şeker alan çocuklarımızın sağlığı için bu çok önemli bir gelişme”

“Bu vergiler ile tahmini gelir düşmesine rağmen, hükümetin spor ve sağlıklı yaşam programları için okullara vaat ettiği tam fonlamaya olan bağlılığını sürdürmesinden dolayı iki kat memnuniyet duyuyoruz.”

“Okullar, çocuklarımıza hayatlarında sağlıklı ve aktif bir başlangıç yapmaları anlamında önemli bir role sahiptir ve hükümetin onlara bu tür bir destek verdiğini görmek cesaret verici.”

Şeker kampanyası yöneticisi Jenny Rosborough, “şeker vergisini ve şimdiye kadar popüler markalar arasında şekeri % 5’in altında bir seviyeye indirmeye başlayan artan sayıda meşrubat üreticisinin kararlılığını tamamen destekliyoruz.

“Şekerle tatlandırılmış içecekler, çocukların ve gençlerin diyetlerindeki en büyük şeker girdisini oluşturuyor ve bu içecekler azaltılmadıkça, hepsi önlenebilir olan ve her sene Ulusal Sağlık Sistemine (NHS) milyarlarca sterline mal olan yüksek obezite oranlarına, tip 2 diyabete ve diş çürümesine katkıda bulunmaya devam edecek.”

“Şimdi, tüm üreticileri durumu yeniden formüle etmeye ve vergiye tabi olmamaya şiddetle davet ediyoruz.”

 

*Bu çevirinin yazıldığı dildeki hali aşağıdaki linkte yayınlanmıştır.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/budget-2017-sugar-tax-philip-hammond-fight-obesity-child-weight-gain-fizzy-drinks-a7618316.html

Yazar Sıla Özkavaf