• Sıla Özkavaf
  • Yorum yapılmamış

Trump, Paris İklim Anlaşmasından Çekildiğini Açıkladı

Paris çerçevesinde ABD, gönüllü olarak sera gazı emisyonlarını yüzde 26-28 oranında azaltmayı ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda üç milyar dolar katkıda bulunmayı taahhüt etti. Trump, bu emisyon hedeflerini gerçekleştirmeyi merkezine alan Obama dönemi politikalarını geri almaya başlamış durumda.

Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump, ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çekmeyi planladığını duyurdu.

Trump şimdiden önemli anlaşmadan çekilmemesi konusunda baskı gördüğü dünya liderlerinden, Elon Musk gibi önde gelen iş adamlarından ve tabi ki Trump’ın en kötü küresel ısınma senaryosuna dünyayı mahkûm ettiğini söyleyen çevrecilerden gelen eleştirilere maruz kaldı.

Çin ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere diğer ülkeler, Trump’ın ABD’nin çekilmesini işaret etmesinden dolayı bu hafta Paris anlaşmasına olan yükümlülüklerini vurgulayarak yanıt verdi.

Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Paris anlaşmasını yeniden müzakere etmek ya da yeni bir anlaşma yapmak konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi. Ancak; Trump’ın görüşlerini bildirmesi sonrası Beyaz Saray basınından yapılan çağrı, yönetimin yeniden müzakerelerin neye benzeyeceğini düşünmediğini açıkça gösterdi. Ve Trump fikri konusunda ciddi de olsa, dünya liderleri fikri hızlı bir şekilde reddetti:

Geçen sonbaharda yapılan anlaşmanın yürürlüğe girmesinden üç yıl sonraya kadar ABD anlaşmadan resmen çekilemez. Geri çekilme işleminin tamamlanması için sonradan ek bir yıl daha gerekli. Bu, Trump’ın eylemlerinden bağımsız olarak, 2020’de yapılacak olan seçimlerinden kısa bir süre sonrasına kadar ABD anlaşma kapsamında kalacak anlamına geliyor.

Paris anlaşması, küresel ısınmayı üzerinde anlaşmaya varılan şekilde 2 Santigrat derece eşiğinin altında tutmak için yeterli olmasa da küresel sera gazlarına ilişkin en evrensel anlaşmadır. Anlaşma, iklim değişikliğiyle mücadele için gelişmekte olan ülkeler ve sanayileşmiş ülkelere benzer bir çerçeve öngörüyor.

Paris çerçevesinde ABD, gönüllü olarak sera gazı emisyonlarını yüzde 26-28 oranında azaltmayı ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda üç milyar dolar katkıda bulunmayı taahhüt etmişti. Trump, bu emisyon hedeflerini gerçekleştirmeyi merkezine alan Obama dönemi politikalarını geri almaya başlamış durumda.

Trump’ın hamlesinin Paris İklim Anlaşması üzerindeki etkisini sorgulayan Fransa eski iklim elçisi Laurence Tubiana, iyimser olduğunu belirtti. Hükümetlerin ve işletmelerin iklim hareketine destek verdiklerini vurgulayan Tubiana, bu durumun, Paris Anlaşması için felaket olmadığını, bir bakıma, küresel toplum ile kıyaslandığında ABD için çok daha büyük bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

 

*Bu çevirinin yazıldığı dildeki hali aşağıdaki linkte yayınlanmıştır.
http://www.motherjones.com/environment/2017/06/trump-pulls-out-paris-climate-deal

Yazar Sıla Özkavaf